Digitale toegankelijkheid is altijd in beweging. Ontwikkelingen staan niet stil en regels en wetgeving veranderen. Technieken, zowel aan de kant van het web als programma’s die mensen ondersteunen, worden slimmer en beter. We ontdekken steeds nieuwe manieren om het web nog beter te maken voor iedereen en die leermomenten en kennis wil ik graag met je delen!
Online informatie en diensten voor iedereen begrijpbaar en te gebruiken maken; dat is waar digitale toegankelijkheid om gaat. Daarbij moet je denken aan websites, apps en digitale documenten, maar bijvoorbeeld ook je social media en video's.…
Het internet staat vol met afbeeldingen en dagelijks komen er miljoenen bij. We delen foto's van onze vakanties, sturen elkaar grappige plaatjes door en vatten informatie samen in infographics. Maar hoe ga je om met afbeeldingen als je bezoeker ze niet kan zien? …
Tabellen zijn een veelgebruikte manier om cijfers, gegevens en hun onderlinge relaties inzichtelijk te maken. Ze worden gebruikt voor uiteenlopende zaken als financiële jaarcijfers of productoverzichten. Als tabellen goed zijn opgemaakt, …
Voor algemene informatie en een introductie over screenreaders lees je het beste eerst de pagina Alles over screenreaders, voordat je verder gaat met onderstaande informatie en gaat testen met VoiceOver op je iPad of iPhone.
Voor algemene informatie en een introductie over screenreaders lees je het beste eerst de pagina Alles over screenreaders, voordat je verder gaat met onderstaande informatie en gaat testen met TalkBack op je Android telefoon of tablet.
Er zijn verschillende soorten hulpsoftware en apparaten beschikbaar om mensen met een beperking te ondersteunen. De bekendste variant hiervan is de screenreader, ook wel schermlezer of voorleessoftware genoemd. In dit artikel kijken hoe je daar zelf je website mee kunt gaan testen.…
Voor algemene informatie en een introductie over screenreaders lees je het beste eerst de pagina Alles over screenreaders, voordat je verder gaat met onderstaande informatie en gaat testen met NVDA.
Voor algemene informatie en een introductie over screenreaders lees je het beste eerst de pagina Alles over screenreaders, voordat je verder gaat met onderstaande informatie en gaat testen met VoiceOver.
Screenreaders beschikken over de mogelijkheid om verschillende stemmen te installeren. Elke stem is gemaakt om een specifieke taal voor te lezen. Op die manier kan de nuance van een taal goed overgebracht worden. Ze kunnen over het algemeen probleemloos overschakelen tussen verschillende talen.…
SEO is voor veel partijen een belangrijk onderdeel van hun online activiteiten en krijgt vaak veel meer aandacht dan toegankelijkheid. Maar wat als een toegankelijke website je SEO effectiever maakt?…
Ondersteuning voor het bedienen van je website via een toetsenbord is onmisbaar voor een toegankelijke website. We kijken naar de redenen waarom, waar je op moet letten en hoe je toetsenbordbediening kunt testen.
Laatste wijzigingen: 3 augustus 2021
De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) zijn als richtlijn voor toegankelijke websites en apps continu in ontwikkeling. We kijken naar de toevoegingen in de aanstaande versie 2.2
Versie 2.…
Bij de aanschaf van nieuwe software, een mooie frisse website of een lekker praktische app is het belangrijk om meteen al rekening te houden met digitale toegankelijkheid. Je wilt namelijk dat iedereen er goed gebruik van kan maken, toch?
PowerPointpresentaties worden vaak gebruikt om veel visuele informatie over te brengen. Hoe zorg je ervoor dat die informatie toegankelijk wordt?
Kopteksten worden gebruikt om structuur aan te brengen in je pagina's. Ook voor gebruikers van van hulpsoftware als screenreaders zijn ze een belangrijke manier van navigeren.
Ze bestaan inmiddels onder veel namen: een toegankelijkheidstoolbar, widget, accessibility overlay of plugin. Toevoegingen voor je website of cms met de belofte dat ze de toegankelijkheid ervan gaan verbeteren. Maar doen ze dat eigenlijk wel?
Digitale toegankelijkheid draait om het bieden van gelijke mogelijkheden en ervaringen aan alle bezoekers of gebruikers van je website en mobiele app.
Het internet, met haar informatie en mogelijkheden, wordt met de dag belangrijker. Steeds meer alledaagse dingen regelen we via het web. …
De Europese Toegankelijkheidswet (European Accessibility Act) is op 7 juni 2019 door de Europese Unie vastgesteld. Deze wetgeving heeft als doel overkoepelende richtlijnen voor toegankelijkheid te creëren voor alle lidstaten. …
In Nederland en binnen de Europese Unie zijn afspraken gemaakt over (digitale) toegankelijkheid zodat informatie en diensten voor iedereen beschikbaar zijn, ook als er sprake is van een (tijdelijke) functiebeperking.…
Je hebt het ongetwijfeld gemerkt, het is deze week ‘Week van de toegankelijkheid’! En, in een jaar waarin iedereen veel vanuit huis werkt, winkelt en (video)belt, is het thema heel toepasselijk gericht op ‘digitale toegankelijkheid’. Alleen, …
Met autocomplete waarden kunnen gebruikers veelgebruikte of eerder ingevulde waarden uit een lijst selecteren of automatisch laten invullen, in plaats van ze handmatig in te moeten typen.…