Toegankelijke documenten

Kijken naar de mogelijkheden en de alternatieven

Documenten omvatten een enorm groot deel van het internet. We hebben het over triljarden bestanden en er komen er dagelijks nog eens miljarden bij!

Pdf documenten

Als we het hebben over toegankelijke documenten, dan zijn pdf bestanden vaak de eerste die genoemd worden. Ze zijn tegenwoordig namelijk heel makkelijk te maken. Vanuit elke tekstverwerker kun je 'Opslaan als..' gebruiken en pdf kiezen. Daarnaast kun je via de print functie ook kiezen voor pdf in plaats van papier. 

Als groot voordeel van wordt vaak genoemd dat ze er voor iedereen hetzelfde uit zien. Als je informatie hebt die je met anderen wilt delen, dan lijkt pdf dus een heel verleidelijk format.

Maar helaas zijn deze documenten lang niet door iedereen goed te gebruiken. De meeste manieren waarop pdf bestanden namelijk gemaakt worden leveren ontoegankelijke bestanden op. Dat iwl vooral zeggen dat informatie die wel zichtbaar is niet beschikbaar is voor hulpsoftware als screenreaders. Problemen die ik vaak tegenkom zijn:

  • Ingescande bladzijden zonder tekst (via tekstherkenning of handmatig toegevoegd).
  • Gebruikte afbeeldingen, foto's, grafieken en kaarten, zonder tekstalternatieven.
  • Opmaak door tabellen te gebruiken.
  • Informatie in onjuist opgemaakte tabellen te presenteren.
  • Algemene tekststijlen als dik gedrukte tekst te gebruiken voor weergave van kopteksten.
  • Een document dat helemaal geen codering bevat.

Het is goed om met je organisatie te kijken naar de behoeften als het gaat om het oplossen van dit vraagstuk. De belangrijkste behoefte daarbij is die van je klant en niet die van de organisatie.

pdf probleem tackelen?

Wil je met je organisatie het pdf vraagstuk aanpakken? Ik help je graag hierin concrete stappen te zetten. Neem contact op om te mogelijkheden te bespreken.

Documenten toegankelijk maken

Meteen alle ontoegankelijke bestanden die je tegenkomt aanpassen is niet de oplossing. Voor je het weet ben je daar namelijk al je tijd aan kwijt en je organisatie maakt elke dag nieuwe exemplaren aan.

Maar je hebt bestanden die moeten voldoen aan de richtlijnen, bijvoorbeeld omdat ze onderdeel zijn van je administratieve proces. Ik kan deze documenten voor je aanpassen om ze toegankelijk te maken. Het is ook mogelijk om een training te krijgen hoe je zelf toegankelijke documenten moet opstellen in verschillende formaten.

Toegankelijk document nodig?

Documenten voor je maken en aanpassen of jullie leren hoe je toegankelijke documenten maakt? Informeer naar de mogelijkheden.